Very difficult to find information about this item

Next text was made by a Dutch student, who  works at the Pharmaceutical Museum

" het Huis van Alijn  "

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als master studente (publieks)geschiedenis loop ik tot eind 2011 stage in het Huis van Alijn. De veelzijdige collectie zorgt ervoor dat ik in aanraking kom met objecten waarvan de oorsprong of functie mij helemaal niet gekend zijn. Als historica in spé intrigeert mij dit ten zeerste.

Bijvoorbeeld een glazen bol gevuld met een groene vloeistof (gekleurd water) is voor velen een mogelijk attribuut voor een of andere waarzegger maar zeker niet voor een apotheker. Toch vind je deze in de apotheek in de museumopstelling van het Huis van Alijn. Als toekomstige historica deed het voor mij geen enkel belletje rinkelen.

apothekersglobeIk ontdekte dat het vroeger de gewoonte was om dergelijke pronkglobes in de etalage van een apotheek te plaatsen. Deze globe werd gevuld met gekleurd water, meestal groen of rood. Doordat er een petroleumlamp of een brandende kaars achter deze glazen globe stond, werd de apotheek opgelicht. Hierdoor was de apotheek duidelijk te herkennen. Een interessante en handige uitvinding die nog steeds tot op vandaag in onze straten gekend is, maar nu in de vorm van een groen kruis in neonlicht. Zo was de groene bol bijna de wegwijzer naar de apotheek in het Huis van Alijn.

Apothekers genoten vroeger veel ontzag, vooral omwille van hun kennis van het Latijn en geneesmiddelen.
Vijzels, mortieren en Delftse apothekerspotten zijn voor mij, als kleindochter van een Brugse apotheker, geen mysterie. De typische uithangborden zoals een zaagvistand of een hertshoorn zijn intrigerende en mysterieuze voorwerpen, die als kind een grote indruk op mij maakten.

De tentoongestelde apotheek in het Huis van Alijn is voor mij dan ook een kamer vol herinneringen. Niet enkel de typische attributen voor het bereiden van de geneesmiddelen, zoals balansen, vijzels en mortieren zijn te bezichtigen, maar het hele authentieke interieur van een apotheek is aanwezig. Het is dan ook uniek om een oude apotheek te mogen ontdekken in zijn volle glorie.

Zeker voor de jongere bezoekers is het een openbaring om te merken dat een apotheker geen ruimte is met keurig witte kasten vol laden, met doosjes, maar een geheimzinnig aandoende plaats waar ter plekke medicijnen gemaakt werden, op maat van de klant.

apotheek

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gorgeous and very rare pharmacy item :

big size crystal glass ball/ bowl on wooden base

used  as sign for a pharmacy/ apothecary

difficult to find !!

19th century / end 1800

the glass  ball is filled with red/ or green water

and illuminated  with a petrol lamp or candlelight

extremely good  condition

the  bowl  is made by Val Saint Lambert, Belgium

diameter of the glass  bowl 32 cm

total height of the object 60 cm high

1250€

 

info : dirk.balduyck@telenet.be

 

BACK

HOME